Εικαστικός περίπατος στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ένας περίπατος στον κήπο είναι μια αφορμή για αναψυχή και ονειροπόληση, περίπου όπως και ο Αύγουστος στην Αθήνα. Η μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Ο Κήπος Βλέπει» στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής συνεχίζεται όλο τον μήνα και συγκεντρώνει έργα 26 καλλιτεχνών. Όντας ένα ενδιάμεσο περιβάλλον, ο κήπος ταλαντεύεται ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, προσφέρεται για εξομολογήσεις, μυθοπλασίες & υπονοούμενα. Σε αυτό το κλίμα κινούνται και τα 37 έργα που παρουσιάζονται, ως επί το πλείστον βίντεο και εγκαταστάσεις.

Read More

Αφιέρωμα | Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Τήνο

Η Τήνος τα τελευταία χρόνια προσφέρει ολοένα και περισσότερες επιλογές στους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης. Με προγράμματα όπως το Tinos Quarry Platform, το Kinono Art Gathering και η Μικρή Μπιενάλε στο Μουντάδο μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στον καλοκαιρινό εικαστικό χάρτη των νησιών.


Read More

Στην εγκατάσταση του Adrián Villar Rojas στο Αστεροσκοπείο ο χρόνος κυλά διαφορετικά

‘Servare Intaminatum’, δηλαδή «Να διατηρηθεί ανέπαφο» διαβάζουμε στην επιγραφή στο κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μια επιθυμία του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν που μετά την κατασκευή του έμεινε ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα. Ο Adrián Villar Rojas ένας καλλιτέχνης που σταθερά τα τελευταία χρόνια προκαλεί τα όρια της τέχνης, συμβάσεις και κατεστημένα, παραβλέπει αυτή την υπόδειξη.Read More

Ξετυλίγοντας τα νήματα της Documenta 14 – “Οι Παρτιτούρες”

Μία από τις θεματικές που διατρέχουν την έκθεση της Documenta 14 στο Ωδείο Αθηνών κυρίως, αλλά και σε άλλα σημεία όπου αυτή εκδηλώνεται στην πόλη, είναι η διευρυμένη έννοια του μουσικού σκορ. 

Read More

Εικαστικά επιγράμματα μνήμης στη γκαλερί Nitra

Η ομαδική έκθεση «Επιγράμματα» σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου φιλοξενείται στο νέο χώρο της γκαλερί Nitra, που μετά από χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, διανύει τους πρώτους μήνες λειτουργίας της και στην Αθήνα.

Read More

Απ' την Άβυσσο ως την Άβυσσο στο Ωδείο Αθηνών

Την «αστραπόχρονη» πορεία από τη ζωή ως το θάνατο, αυτό το φωτεινό μεσοδιάστημα κατά τον Καζαντζάκη, εξερευνά η έκθεση «Η Υπέρβαση της Άβυσσος» που παρουσιάζει ο οργανισμός ΝΕΟΝ στο Ωδείο Αθηνών. Με αφετηρία την Ασκητική του Καζαντζάκη, η έκθεση αντιμετωπίζει ένα εξ ορισμού φιλόδοξο και απαιτητικό εγχείρημα, αυτό της επιμέλειας έργων σύγχρονης τέχνης γύρω από ένα φιλοσοφικό κείμενο τέτοιου βεληνεκούς. Την ίδια στιγμή, η Ασκητική με την πολυσημία και τη διαχρονικότητά της, προσφέρεται για έναν στοχαστικό διάλογο με έργα ιστορικής σημασίας για τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και έργα του σήμερα από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Read More

Ανταπόκριση από το Βερολίνο | 5 + 1 εκθέσεις

Για τον φιλότεχνο περιηγητή του Βερολίνου η εποχή αυτή είναι πυρετώδης. Νέες εκθέσεις ανοίγουν σε μουσεία και γκαλερί, το σημαντικό φεστιβάλ φωτογραφίας του Βερολίνου, ο «Ευρωπαϊκός Μήνας Φωτογραφίας» είναι στον απόηχό του, τα μεγάλα μουσεία έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεών τους. Αν και οι φθινοπωρινές όψεις του Βερολίνου πιθανόν να σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες, το κρύο ευνοεί μια στάση σε κάποια έκθεση, σε όποια πλευρά της πόλης κι αν βρίσκεστε.


Read More

Όψεις της Ρουμανίας του σήμερα στην Ελευσίνα

Μια εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς την Ελευσίνα αποτελεί η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes], που διοργανώνεται από τον θεσμό «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη» σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016» σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου. Η έκθεση παρουσιάζει τη Ρουμανία του σήμερα μέσα από το έργο επτά καλλιτεχνών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών, που είτε γεννήθηκαν εκεί, είτε μετακόμισαν στην Ρουμανία από χώρες της Ευρώπης ή την Αμερική. Αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα, συγκεκριμένα η Ελευσίνα, και η Ρουμανία μοιράζονται την υποψηφιότητα για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Read More

Ο μυθικός David Hammons στη Συλλογή Οικονόμου

Η Συλλογή Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση David Hammons: Give Me a Moment με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες εκθέσεις του παγκοσμίως, μια ευρεία παρουσίαση του έργου του αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, να γνωρίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη.

Read More

Ai Weiwei at Cycladic: Η 'Σκιά' ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Αν και ο Ai Weiwei μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους, η έκθεση του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει ήδη από έξω. Η αφίσα και ο τίτλος προδιαθέτουν για την προσωπικότητα του πιο δημοφιλούς ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη παγκοσμίως. Στη φωτογραφία-πορτρέτο της αφίσας, ο Ai Weiwei κοιτάζει έντονα, με εμφανείς τις ουλές που άφησε στο κεφάλι του ο ξυλοδαρμός από τις κινεζικές αρχές το 2009.

Read More